Lijden wat is dat? Wanneer je pijn ervaart in je leven en je blijft verbonden met de pijn die je ervaart, dan wordt pijn lijden. De oorzaak van het gegeven dat pijn vaak leidt tot lijden ligt in de taal. Ons brein is verbaal ingesteld en is daardoor geneigd alles wat met taal binnenkomt heel serieus te nemen.
Lijden is wat taal met ons doet.
Om te ervaren wat taal met je doet het volgende voorbeeld. Stel je voor dat je een citroen, hebt, zo’n heerlijke sappige. Snijdt denkbeeldig deze citroen doormidden en dan dat deel weer een keer door het midden. Nu heb je een mooi kwart waar je zo je tanden in kan gaan zetten. Zie je het beeld voor je? Doe alsof je dat kwart citroen pakt en hap er denkbeeldig in en voel zo het citroensap in je mond lopen, druk met je tong het vruchtvlees van die citroen nog even tegen je gehemelte en zuig al het sap uit de citroen. Voel je hoe het zuren sap je mond in loopt? En voel je mond samentrekken terwijl je het sap doorslikt.
Hieruit blijkt dat bij het lezen van bovenstaand, je zonder dat je daadwerkelijk die citroen at, wel die ervaring had. Je mond voelen samentrekken en speeksel dat in je mond loopt, heb je waarschijnlijk ervaren. Er was helemaal geen citroen en je ervaarde het wel. Door de geschreven taal ervaar je het eten van die citroen, terwijl er geen citroen is. Kortom taal is niet alleen makkelijk voor on, zodat we bijvoorbeeld duidelijk kunnen maken dat we liever geen citroen in onze cola willen. Taal zorgt ook voor problemen.
Ten eerste zorgt taal ervoor dat we niet meer bereid zijn om dingen anders en open te ervaren. Ten tweede gaan we taal veel te serieus nemen waardoor we ons echt heel verbonden gaan voelen met wat de pijn veroorzaakt.
Dus op de vraag “lijden wat is dat” is het antwoord “dat wat laat met ons doet.
Taal is overal, pijn ook!
Doordat taal is overal is lijkt hierdoor lijden onvermijdelijk. Ook is een leven zonder pijn onmogelijk. Sorry voor dit slechte nieuws. Dus aan de ene kant is er overal taal en aan de andere kant is pijn onvermijdelijk. Dit lijkt een combinatie waardoor lijden altijd aanwezig zal moeten zijn. Pijn zal je altijd ervaren en is onvermijdelijk. Pijn ligt niet in onze cirkel van invloed zoals Stephen Covey ooit mooi heeft opgeschreven in zijn boek “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap”. Dan blijft taal over als oplossingsrichting.
Taal als oplossing
Ons brein is verbaal ingesteld schreef ik al in de eerste alinea. Voor al het “bewuste” deel van ons brein gaat er mee aan de haal. Ons bewuste deel, ook wel ons verstand genoemd, denkt zelf dat hij/zij heel belangrijk is en maakt dan ook alles wat hem haar bezigt nog serieuzer. De oplossing ligt hierom in het minder serieus omgaan met je verstand en los te komen van het verbale deel.
Wat doe ik om jou te helpen.
Met act coaching bied ik jou een effectieve methode. Eerst zal ik jou tijdens onze gesprekken aanleren om je verstand niet zo serieus te nemen. Hiervoor reik ik jou leuke en zinvolle oefeningen. Thuis, na ons gesprek kan je hier leuk mee oefenen. Het gesprek wat hierna gehouden gaat worden vertel je dan mij jouw resultaten en hoe je het hebt ervaren.
Klein tipje, de volgende zin zal daarin voorkomen:
“Ik bemerk dat mijn verstand denkt dat ik ………”
Ten tweede krijg je in de gesprekken die hierop volgen nog leukere oefeningen zodat je taal minder serieus gaat ervaren en daardoor automatisch loskomt van de taal.
Ook hier een klein tipje:
Ga alvast maar rare stemmetjes oefenen.
Nieuwsgierig?
Vul het contact-formulier in of maak hier een afspraak.