Hechting en Adoptie

door | okt 31, 2021

Coaching
hechting en adoptie

Hechting

Hechting en adoptie. Hechten hoe werkt dat wat is het eigenlijk?

Hechten is het vermogen tot het aangaan van een verbinding met persoon of personen. Hechten is een natuurlijk proces dat wij in onze vroege jeugd aanleren of meekrijgen van  en door onze ouders

Geadopteerd

Ben jij geadopteerd? Dan ben je zeer waarschijnlijk op jonge leeftijd gescheiden van je geboortemoeder en geboortevader. Hierna kwam je als kind wellicht in een kindertehuis terecht. In dat kindertehuis werd je gevoed en verschoond door veel verschillende mensen. Stuk voor stuk misschien lieve mensen.

Ook wanneer je als baby of jong kind andere aandacht nodig had, kreeg je deze van verschillende personen. Voor de ontwikkeling van een kind zijn dit belangrijke momenten. Deze momenten zijn van groot belang, namelijk zij zorgen voor de conditionering van het hechtingsproces.

Bij kinderen die na geboorte in hun gezin blijven ontwikkelt het voelen van verbinding vanzelf. Dan ervaart het kind vaak onvoorwaardelijke liefde.

Onveilige hechting

Jij als geadopteerde hebt dit waarschijnlijk niet zo ervaren. Allereerst werd de natuurlijke verbinding verbroken. Vervolgens ontstond er een situatie waarbij er geen onvoorwaardelijke verbinding meer werd gemaakt. Wanneer is iets een onvoorwaardelijke verbinding? Iets wordt als onvoorwaardelijk beschouwt wanneer er geen externe factoren nodig zijn om die verbinding aan te gaan. Wanneer je geen onvoorwaardelijkheid ervaart als baby of kind, kan een onveilige hechtingsrelatie ontstaan. Vanuit deze onveilige hechting ontstaat er ander gedrag dan gemiddeld zoals bij veilige hechting. Voorbeelden van onveilige hechting zijn:

  • Vermijdende hechting
  • Ambivalente hechting
  • Verstoorde hechting

Vermijdende hechting.

Kinderen die gedrag vertonen van vermijdende hechting hebben zich veelvuldig afgewezen gevoeld en daardoor hebben zij zichzelf aangeleerd geen beroep meer te doen op ouders of verzorgers wanneer ze stress ervaren.

Bij spanning reageren zij vaak agressief en houden sociale contacten liever op afstand.  Als volwassenen gaan zij vaak geen of lastig relaties aan.

Ambivalente hechting.

Wanneer kinderen last hebben ervaren door sterk wisselend en inconsistent gedrag van de verzorgende(n), stellen zij zich vaak afhankelijk op. Passieve houding en boosheid komen voort uit het missen van vertrouwen. In volwassen relaties stelt deze persoon zich vaak afwachtend op en zal zich snel en overmatig aanpassen aan de ander.

Verstoorde hechting.

Deze groep kinderen vertoont vaak (extreem)angstig, controlerend en bazig gedrag. Dit komt voort uit hetgeen ze in hun kindertijd het gevoel hadden zowel steun te moeten geven als dat ze angst hebben ervaren. Bij het aangaan van volwassen relaties tonen zij vaak een sterk wisselend patroon.

Deze drie vormen van hechtingsproblematiek leiden regelmatig tot de bekendere termen als bindingsangst, verlatingsangst, verliesangst.

Passieve boosheid?

Ikzelf herken mijzelf vooral in de ambivalente hechting. Tot voor kort had ik regelmatig last van boosheid die vaak niet te verklaren was ook kon ik mij passief opstellen in relaties terwijl ik buiten relaties vaak het voortouw wilde nemen en mijzelf heel graag wilde tonen. Vaak was dat een houding van ‘kijk mij nou eens goed (beter) zijn’. Bij ruzies of lastige zaken ondernam ik liever geen acties en trok ik mij terug. Nu weet ik dat dat geen helpende strategie is. Ik weet nu waar het zijn oorsprong heeft, waardoor ik wel werkende coping kan toepassen die bij mij hoort. Natuurlijk is het soms nog eens lastig oude patronen los te laten en gelukkig heb ik nu een alternatief.

Aanpassen.

Zoals ik heb beschreven, bij ambivalente hechting passen, de volwassenen die dit ervaren, zich snel en overmatig aan, aan anderen. Bij mij was dat niet anders. Een voorbeeld: In mij eerste relatie gaf mijn partner aan dat zij geen kinderen wilde. Met als gevolg dat mijn kinderwens ook niet bestond. Deze relatie hield uit eindelijk geen stand. Pas daarna kon ik ruimte geven aan die ene wens. Kinderen. Ik wilde wel kinderen. Gelukkig heb ik deze nu, twee toppers; een dochter van veertien en een zoon van elf.

Snelle verbindingen

Ook snel verbinding voelen met een ander is een onderdeel van personen met een ambivalente hechting. Vaak is dat niet terecht en wordt het door het ego gebruikt om zichzelf vertrouwen te geven. Bij mij was dat overduidelijk aanwezig. Ik vond het lastig bepaalde onderwerpen op een heldere manier bespreekbaar te maken in mijn relaties. Vooral op het gebied van seks. Seks was heel erg verbonden met hechting bij mij. Voelde ik mij verbonden met iemand, dan wilde ik seks. Was seks niet aanwezig, dan werd de verbinding slecht voelbaar voor mij. Met als gevolg dat ik naarstig opzoek ging naar dat wat mij gevoel van verbinding gaf: seks. Met als gevolg dat ik veel vrouwen opzocht.

Wanneer je hierover geen afspraken maakt met je partner, dan kan dat natuurlijk destructieve gevolgen hebben. Wat resulteerde in weer een relatie die geen standhield, dit keer was het de relatie die ik had met de moeder van mijn kinderen.

Hierna bleef ik zoeken, snelle verbindingen was voor mij de oplossing, dacht ik. Vele contacten later besefte ik dat ook dit niet werkte. Toch heeft het daarna nog wel even geduurd voordat ik echt doorhad hoe ik hiermee wel kon om gaan en bij mij passend gedrag kon gaan vertonen. Inmiddels, een paar jaar later, heb ik een mooie en goed verbonden relatie met mijn huidige vrouw. Wat een leerproces was dat voor mij.

Ik ben niet alleen in dit gedrag.

Wij, Hartini en ik, hebben veel over relaties geleerd in de praktijk. Allebei hebben we een adoptie achtergrond. Vanuit onze eigen ervaringen en levenswijze hebben wij ons in staat gesteld een duurzame en liefdevolle relatie op te bouwen met onze huidige partners. Onze hechtingsproblematiek is niet meer leidend voor onze liefdesrelaties. Doordat we onze ervaringen hebben gedeeld en kennis hebben samengevoegd zijn wij in staat jou als andere geadopteerde te helpen. We gaan samen met jou kijken naar jouw hechtingsproblematiek en het logische daaruit voortkomende gedrag. Van daaruit kun je bouwen aan liefdevolle relaties.

Hechten vanuit jezelf.

Hechten vanuit jezelf,  is het thema van de eerste dag van onze unieke training. Deze training gaan we in 2022 lanceren en bestaat uit meerdere thema’s.

Onze training is geschikt voor geadopteerden die in een relatie zitten, voor hun partners en voor geadopteerden die juist willen leren hoe zij een duurzame en liefdevolle relatie kunnen opbouwen. Gedurende de eerste dag gaan we in op wat jou uniek maakt, welk gedrag bij jou hoort en welk gedrag je jezelf hebt aangeleerd. Met dat als vertrekpunt gaat de reis verder om te leren met compassie naar jezelf te kijken. Dezelfde compassie die je bijvoorbeeld jouw partner ook geeft. Vanuit acceptatie voor jezelf ontstaat er ruimte om liefde te voelen en te delen en geven aan jouw huidige of toekomstige partner.

Ook zullen we ingaan op hoe jij met jouw angsten kan leren omgaan. De ‘sociale’ angsten eerder benoemd in deze blog verdwijnen niet per se. Wat je wel gaat leren is hoe je met die angsten om kunt gaan zodat zij niet meer bepalen wat jij gaat doen. We leren je nieuw gedrag door middel van simpele technieken en eenvoudige oefeningen.

Hiernaast gaan we ook onderzoeken wat jouw waarden zijn. Hoe wil jij zijn? Wat wil je echt doen en hoe kun je daar ruimte voor maken in een relatie?

Samengevat:

  • Zelfacceptatie vergroten
  • Met je programmering leren omgaan
  • Je waarden onderzoeken en bijpassend nieuw gedrag aanmeten

De training

Dit belooft een waardevolle en mooie dag te worden voor jou en de relatie die je in de toekomst gaat hebben. Wanneer je deze elementen kan toepassen op jezelf sta je na een paar jaar niet bij een relatietherapeut op de stoep. Jij en je partner zijn in staat liefdevol naar jezelf en naar elkaar te kijken. Met jullie gezamenlijke waarden op zak stippelen jullie de route uit van jullie liefdesgeluk.

Ben jij geadopteerd?

Is je partner geadopteerd en herken je die boosheid of leegte in jezelf?

Heb je ervaren hoe het is om van relatie naar relatie te gaan?

Weet je ook hoe het is om aan de kant te staan van de dansvloer terwijl ieder ander op de dansvloer haar of zijn moves maakt?

Ben je bereid open te staan en te leren?

Mail ons om het hele aanbod te ontvangen.

Wij sturen je alle info over de eerste training van Liefde&Adoptie!

Ook leuk om te lezen

Werkdruk of druk werk?

Werkdruk of druk werk?

In toenemende mate wordt druk werk steeds vaker ervaren als werkdruk. Druk op je werk zijn, daar is niet zoveel mis mee tenzij druk op je werk zijn een continu proces aan het worden is en ruimte om tussendoor op te laden verdwijnt. Dan wordt de ervaring werkdruk....

Lees meer
Sta jij ook continu aan?

Sta jij ook continu aan?

Vlak voordat je gaat slapen nog even je mail checken of je socials afgaan.  53% van de volwassen doet dit regelmatig. Hetzelfde ritueel begint al direct na het wakker worden. Mail checken, socials checken en tijdens het ontbijt en de drie liter koffie drinken...

Lees meer
Identiteit en Adoptie

Identiteit en Adoptie

Identiteit en Adoptie‘Je kunt pas van een ander houden als je van jezelf houdt,’ een cliché dat je vaak hoort, maar laten we eens onderzoeken wat het eigenlijk zou kunnen betekenen.Jezelf accepteren is mijns inziens de sleutel. De vraag is hoe je jezelf kunt...

Lees meer
Gedachten krijg je cadeau.

Gedachten krijg je cadeau.

Gedachten komen en gaan. Ze ontstaan spontaan zonder dat jij er wat voor hebt gedaan. Die gedachten kunnen van alles zijn. Dat wat je denkt wanneer je je buurvrouw ziet, ook wanneer je dit leest ontstaan er gedachten. Deze tekst die ik schrijf kan je ook zien als...

Lees meer
Lijden wat is dat?

Lijden wat is dat?

Lijden wat is dat? Wanneer je pijn ervaart in je leven en je blijft verbonden met de pijn die je ervaart, dan wordt pijn lijden. De oorzaak van het gegeven dat pijn vaak leidt tot lijden ligt in de taal. Ons brein is verbaal ingesteld en is daardoor geneigd alles wat...

Lees meer
Hoe je focus behouden.

Hoe je focus behouden.

Hoe jij je focus behouden voor jezelf of voor je business is van belang voor je persoonlijke rust en voor het laten groeien van je business. Iedereen kent het wel je hebt je voorgenomen elke dag buikspieroefeningen te doen en aan het eind van de week bemerk je dat het...

Lees meer
Adoptie en Talentboard

Adoptie en Talentboard

Ik ben als baby geadopteerd, na vele jaren van het niet willen zoeken van mijn biologische familie heb ik vorig jaar het besluit genomen wel opzoek te gaan. Het niet weten wat mijn achtergrond is en waar een deel van mijn gedragingen zijn oorsprong hadden, zorgde...

Lees meer
Waarom veranderen meestal mislukt.

Waarom veranderen meestal mislukt.

Waarom veranderen meestal mislukt, en hoe ik je kan helpen om het wel te laten lukken. In mijn blog over loslaten schreef ik al dat veranderen niet zomaar gaat. Voor een geslaagde verandering dien je als eerst te voldoen aan twee voorwaarden. Je kan even teruglezen in...

Lees meer
Loslaten hoe doe je dat?

Loslaten hoe doe je dat?

Stel je eens voor dat er één simpel trucje zou zijn die voor iedereen werkt.Zou jij dat trucje willen weten?De kans is groot dat je net volmondig ja zei.Dus vraag je, je af "loslaten hoe doe ik dat?" Hoe werkt veranderen eigenlijk. Voordat ik verderga over loslaten,...

Lees meer